Podcast EuranetPlus - Green Deal
Schimbările climatice și oportunități de joburi
Tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon și eficientă din punct de vedere al resurselor produce o serie de modificări pe piața muncii din Uniunea Europeană.
Apar schimbări importante în procesele de producție și noi modele de afaceri. Se creează noi locuri de muncă, numite de unii și locuri de muncă verzi, în care sunt solicitate alte abilități decât în industriile tradiționale.
Am dezbătut aceste probleme cu eurodeputatul Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European, cu Raul Pop, specialist în reciclarea deșeurilor, manager de programe la asociația „Ecoteca” și membru co-fondator al Coaliției pentru Economia Circulară și cu Borbély László, consilier de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României. (foto: PeskyMonkey / Shutterstock)
2023-11-03Activismul radicalizat
Patrimoniul cultural este poate una dintre cele mai importante mărturii ale apartenenței noastre la o comunitate. Fără patrimoniu, fără opere de artă, fără vestigii și edificii, probabil că nu am putea să cercetăm ce am fost, nu am ști cum a fost construită lumea, nu am avea istorie, nu am merge la muzee, nu ne-am plimba pe urmele personalităților care au influențat lumea și care au făcut marile descoperiri. La fel de important este dreptul de a spune ceea ce gândim, de a protesta față de problemele cu care se confruntă societatea, de a ne exercita spiritul civic, un drept care de multe ori a fost oprit brutal, ducând societatea la tăcere.
Dreptul de a protesta, uneori față de schimbările climatice, pune în pericol moștenirea culturală. Maniera prin care protestatarii doresc să atragă atenția guvernanților aduce atingere patrimoniului cultural. În această ediție încerc, cu ajutorul invitaților meii, să aflu răspunsul la întrebarea: „Până unde poate merge dorința oamenilor de a protesta?” (autor Adelina Tocitu, foto Milos Ruzicka / Shutterstock)
Poluatorul plătește
Aplicarea principiului "poluatorul plătește” este esențial pentru ceea ce înseamnă respectarea politicilor de mediu ale Uniunii Europene. Scopul politicii de mediu este să se asigure că toți cetățenii UE trăiesc într-un mediu sănătos, că are loc o gestionare durabilă a resurselor naturale și că biodiversitatea este protejată. Emisiile de poluanți în aer, în apă și în sol au scăzut în ultimele decenii, dar poluarea și daunele sunt în continuare importante, costurile cu refacerea naturii fiind foarte mari.
Principiul "poluatorul plătește” a fost introdus în 1972 de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, poluatorul trebuind să suporte cheltuielile asociate punerii în aplicare a măsurilor de prevenire și de combatere a poluării, pentru a asigura faptul că mediul se află într-o stare acceptabilă. Până în prezent principiul a fost extins, în 2004, Directiva 35 a Comisiei Europene stabilind că, cel care poluează are răspunderea financiară să remedieze daunele provocate naturii, iar statele membre, cetățenii UE, nu trebuie să suporte aceste costuri cu refacerea mediului.
Poluarea generează costuri semnificative pentru cetățenii UE, iar în acest moment nu există o evaluare cuprinzătoare privind costul total al poluării pentru societate. Un studiu recent efectuat pentru Comisie estima că nerespectarea cerințelor legislației UE privind protecția mediului reprezintă costuri și beneficii pierdute în valoare de aproximativ 55 de miliarde de euro pe an.
Am discutat despre acest subiect cu eurodeputatul Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, cu Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România, precum și cu Alin Vișan, președinte Asociația Română pentru ambalaje și mediu. (autor Ștefan Rancu, foro PalSand / Shutterstock)
2023-11-02De unde vine energia pentru Uniunea Europeană?
Uniunea Europeană mizează pe energia verde pentru a reduce facturile și vrea ca până în 2030, 42,5% din energia blocului comunitar să provină din surse regenerabile. Chiar dacă are resurse pentru energie și potențial pentru a o produce, în prezent, întreaga Uniune este dependentă energetic de importuri.
Am discutat pe acest subiect cu europarlamentarul român Eugen Tomac, cu Cosmin Cârstoiu - acționarul primei fabrici de panouri solare din România și cu Oana Mircea - reprezentantul Enel Green Power România. (autor Mirabela Afronie, foto zhengzaishuru / Shutterstock)
2023-09-25Cunoaștem natura în care trăim?
Presiunea pusă de către om asupra cadrului natural în care își desfașoară activitatea, transformările la care a fost supusă natura de-a lungul anilor, dispariția unor specii de plante sau de animale au provocat o serie de dezbateri, culminând, în aceasta perioadă, cu discuții aprinse în cadrul trilateralei UE, între Comisie, Parlament și Consiliu, pe tema legilor pentru restaurarea naturii.
Dar, dincolo de orice măsuri, naționale sau europene, se pune întrebarea, pertinentă de altfel: Cunoaștem natura în care trăim? Cu alte cuvinte, suntem în stare să protejăm natura dacă nu o cunoaștem? Suntem deconectați de natură, astfel încât mulți nu știm denumirea copacilor, a păsarilor sau cântecele acestora. Ca atare nu ar trebui sa fim educați pentru a înțelege natura, astfel încât să o protejăm în cunoștință de cauză?
Am discutat despre inițiative naționale sau europene pentru a promova o mai bună cunoaștere a naturii cu Petronela Carmen Comănescu, biolog la Grădina Botanică a Universității București, cu prof. Ovidiu Ionescu, de la Facultatea de Silvicultură a Universității Transilvania din Brașov, și cu Daniel Buda, eurodeputat, vicepreședintele Comisiei de agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European. (autor: Ștefan Rancu, foto: © Ground Picture on Shutterstock)
2023-07-28Schimbările climatice și sectorul privat
Agricultura este sectorul cel mai afectat de schimbările climatice. În ultimii ani, agribusisness-ul din Uniunea Europeană s-a confruntat cu provocări semnificative ca urmare a fluctuațiilor climatice caracterizate, în principal, de fenomene meteo extreme sau perioade lungi de secetă.
Pentru a face față acestor provocări, companiile care activează în domeniul agricol european au învățat să gestioneze riscurile asociate schimbărilor climatice, astfel încât să diminueze pierderile de producție.
Eurodeputatul Carmen Avram ne explică care sunt modalitățile prin care agricultorii europeni pot face față schimbărilor climatice, iar fermierul Alexander Degianski ne spune ce metode de adaptare a folosit în propria afacere din domeniul agricol. (autor: Clara Iancu, foto: Sutthiphong Chandaeng / Shutterstock)
2023-07-28Urbanismul și schimbările climatice
Prin Acordul de la Paris, Uniunea Europeană s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în anul 2050. Pentru a reduce efectele schimbărilor climatice, este nevoie de strategii de adaptare la nivel local, regional, național, european și internațional. Astfel de strategii au adesea și o componentă urbană, iar orașele au un rol major în punerea lor în aplicare. Fiind o consecință a activității umane, poluarea s-a amplificat pe măsura creșterii populației, a creșterii necesităților umane și a dezvoltării de noi tehnologii, precum și a urbanizării în ritm alert.
Am discutat despre urbanism și schimbările climatice cu Vlad
Gheorghe, europarlamentar și arhitect Mihaela Zamfir - Șef
Lucrări la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și
Urbaninsm “Ion Mincu” București. (autor Robina Cornaciu, foto AirCam.PRO / Shutterstock)
Plantarea de copaci, soluția miraculoasă pentru combaterea schimbărilor climatice?
Parlamentul European a adoptat o lege pentru a reduce ritmul defrișărilor la nivel global. Pe de altă parte, instituțiile europene susțin programele de reîmpăduriri și pe cele de înființare de păduri pe terenuri degradate sau în pericol de degradare. Împăduririle și refacerea terenurilor degradate ar putea reprezenta o soluție pentru combaterea schimbărilor climatice? Putem reduce ritmul defrișărilor la nivel global? Ce soluții avem pentru a opri extinderea suprafețelor deșertificate?
Am discutat despre aceste aspecte cu europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European și cu Aurelia Diaconu, directoarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni în această ediție a podcastului sub genericul Green Deal. (autor Ștefan Baciu, foto Robert Kneschke / Shutterstock=
Animalele de companie și schimbările climatice
Studii realizate în străinătate
relevă că firmele care produc hrană pentru animalele de companie ar polua mai
mult decât mașinile. Conform acestor
studii, carnea mâncată de animalele de companie este echivalentul a 64 de
milioane de tone de dioxid de carbon pe an, ceea ce are cam același impact
asupra mediului ca un an de poluare cu gaze de eșapament de la 13,6 milioane de
mașini.
În ce măsură hrănirea și întreținerea unui animal de companie ar influența
nivelul emisiilor de dioxid de carbon?
Am discutat pe această temă cu europarlamentarul Nicu Ștefănuță și cu
profesorul Mario Codreanu de la Facultatea de Medicină Veterinară din
București. (autor Robina Cornaciu, foto Chendongshan - Shutterstock)
O nouă arhitectură poate salva planeta?
Ca urmare a efectelor încălzirii globale, majoritatea industriilor sunt implicate în lupta împotriva schimbărilor climatice. Domeniul construcțiilor este unul dintre marii poluatori mondiali, astfel că arhitecți din lumea întreagă inovează și oferă lumii noi alternative ecologice din grijă față de planetă.
Cătălin Glăvan, de la Radio România Oltenia Craiova, s-a aflat în dialog cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu și cu arhitectul Răzvan Drînceanu, de la care a aflat care este impactul sectorului construcțiilor asupra mediului și ce putem face pentru a încetini efectele încălzirii globale. (foto: DimaBerlin / Shutterstock)
2023-04-13Cum gestionăm problema deșeurilor toxice?
Deși reprezintă aproximativ doar 0,5% din totalul masei deșeurilor municipale, deșeurile toxice, periculoase, merită o atenție deosebită, luând în considerare efectele nocive pe care le au asupra mediului înconjurător. Un tip de astfel de deșeuri este reprezentat de medicamentele și echipamentele medicale provenite de la populație.
În unele state membre ale Uniunii Europene există preocupări în colectarea acestora, tocmai pentru a evita consecințe nefaste pe termen scurt și lung: de la intoxicări cu medicamente până la poluarea pânzei freatice, a mediului înconjurător. În țările unde nu există articulat un cadru legislativ pentru gestionarea deșeurilor de medicamente provenite de la populație, se estimează că, anual, sunt aruncate mii de tone în containerele pentru gunoi menajer. Este și cazul României.
În Parlamentul național este în așteptare de mai mult timp adoptarea unui proiect legislativ care acoperă gestionarea deșeurilor de medicamente provenite de la populație.
Horia Daraban a discutat cu Fănel Apostu, expert în mediu, specializat în managementul deșeurilor, Ana-Maria Vintilă, viceprimar al municipiului Bârlad, cu Adrian Wiener, deputat în Parlamentul României, și cu europarlamentarul Nicu Ștefănuță. (foto: Kachor Valentyna/Shutterstock)
2023-03-28
Cât de eco sunt florile?
În spatele florilor pe care le cumpărăm pentru a le oferi celor dragi, există un întreg lanț de aprovizionare care începe în fermele specializate în cultivarea florilor și se termină în atelierele de design floral.
Aplicarea principiilor ecologice în floricultură și în comerțul cu flori înseamnă reducerea folosirii pesticidelor, utilizarea energiei regenerabile în sere și solarii, utilizarea ambalajelor reciclabile în aranjamentele și decorațiunile florale și, nu în ultimul rând, procurarea florilor la nivel local pentru diminuarea importurilor de flori.
Despre toate aceste aspecte, Clara Iancu a discutat cu Alexa Petre și Georgiana Periețeanu care dețin atelierul de design floral Flori Sauvage și cu europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședintele Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European. (autoare Clara Iancu, foto Demchyshyna_Alina_Shutterstock)
2023-03-03Renovarea clădirilor, între risipă și eficiență energetică
Gradul de conștientizare în privința beneficiilor renovării clădirilor variază în statele membre ale Uniunii Europene. De exemplu, în Germania eficiența energetică este un subiect popular, însă, pe de altă parte, francezii și polonezii, știu foarte puține despre termeni precum „zero emisii” sau „casă neutră”. În România se vorbește despre reabilitarea termică a blocurilor de locuințe sau despre anveloparea blocurilor care presupune lucrări la fațada blocului și montarea de ferestre termopan. Suntem departe însă de a proiecta locuințe cu amprentă scăzută de carbon sau locuințe inteligente, în care consumul și, de ce nu?, producția de energie sunt monitorizate și gestionate de un calculator.
Ștefan Baciu a discutat cu președintele Ligii Naționale a Asociațiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță și cu europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European despre aceste programe de reablitare termică a clădirilor, despre finanțări europene și despre strategii europene în domeniul energiei. (foto: Mikhaylovskiy_Shutterstock)
2023-02-17Anxietatea climatică, o afecțiune tot mai răspândită în rândul tinerilor
Potrivit unui studiu, aproape jumătate dintre tinerii chestionați din întreaga lume raportează că anxietatea legată de climă le afectează viața de zi cu zi. Mulți tineri cred că „viitorul este înfricoșător” și că guvernele lor nu fac suficient pentru a evita o catastrofă climatică.
Fenomenul se manifestă inclusiv la nivel european, chiar dacă UE este cel mai mare furnizor de finanțare vizând combaterea schimbărilor climatice din lume.
Am discutat despre problemele și soluțiile legate de anxietatea climatică cu un Olivia Mocanu, psihoterapeut, cu Simona Ciff, specialist în inteligență emoțională și în științele educației, dar și cu europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație, Cultură, Tineret, Media și Sport din Parlamentul European. (autor: Sorin Șchiopu, foto: EuranetPlus)
Efectele crizei climatice asupra femeilor
Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai vizibile la nivelul României și la nivel internațional, fie că este vorba de valuri de căldură intensă, de secetă care distruge producția agricolă, de inundații sau de amenințări la adresa biodiversității provocate de incendiile de vegetație. În 2021, țara noastră s-a confruntat cu un număr record de avertizări de vreme severă imediată (așa-zisul „cod roșu”) emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), iar specialiștii avertizează că acestea vor deveni tot mai frecvente în contextul schimbărilor climat.
Am discutat cu Directorul Stațiunii de Cercetare Dăbuleni, Aurelia Diaconu, cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu și cu un voluntar implicat în acțiuni pentru mediu despre care sunt principalele efecte negative ale încălzirii globale și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a elimina aceste consecințe. (autor: Cătălin Glăvan, foto: Youri Appelman)
Cât de eco este pomul de Crăciun?
Înaintea sărbătorilor de iarnă, când căutăm pomul de Crăciun perfect, precum și decorațiunile care să fie pe placul nostru, am încercat să aflăm care este impactul tăierii brazilor asupra naturii, dacă este mai bine să îi luăm în ghivece pentru ca ulterior să-i redăm naturii sau dacă nu ar fi mai bine să folosim, pur și simplu, un brad artificial.
În ceea ce privește ghirlandele luminoase din brad, de pe stâlpii din spațiul public sau de pe clădiri, încercăm să privim această practică, de a decora bradul, și din perspectiva reducerii consumului de energie.
Am discutat cu europarlamentarul Iuliu Winkler și cu directorul administrației Parcului Natural Apuseni, Alin Moș. (autor: Ștefan Baciu, foto: Jenny Ryan on Shutterstock)
2022-12-02Exploatarea minereurilor, un rău necesar?
Pentru a deveni din ce în ce mai autonomă în aprovizionarea cu materii prime critice, esențiale pentru industria viitorului, Uniunea Europeană dorește redeschiderea minelor. Și în România există astfel de proiecte precum cel de la Moldova Nouă, în județul Caraș-Severin. Aici ar putea fi reluată exploatarea unuia dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din Europa,
Am discutat pe acest subiect cu europarlamentarul Gheorghe Falcă, cu Andrei Szabo, președintele Asociației Euroland Banat, cu Mehmet Egriboyunoglu, reprezentantul companiei care urmează să reia exploatarea cuprului la Moldova Nouă, și cu primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță. (autor: Mirabela Afronie, foto: Mykhailo Pavlenko on Shutterstock)
2022-11-18Managementul apei și schimbările climatice
Hrana, apa și energia sunt valorile supreme într-o lume dominată de poluare, suprapopulare, tensiuni și chiar războaie. Riscurile la adresa aprovizionării cu apă sunt multiple, de la poluare, la secetă și, deloc neimportant, la risipă. România are 30 de râuri cu o lungime de circa 9.400 de kilometri cel mai mare curs de apă fiind Dunărea, urmat de Tisa, Mureș, Prut și Olt.
Dan Horea de la Radio România Cluj a discutat cu cu europarlamentarul Eugen Tomac, cu inginerul Ioan Curt, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa și cu Mihai Goțiu, fost parlamentar și activist de mediu despre o bună gstionare a apelor din România. (foto: Quintanilla - Shutterstock)
2022-10-26Influencerii, social media și clima
O ediție despre influenceri, social media și climă, în cursul căreia încercăm să aflăm răspunsul la întrebarea: poți fi și cool, dar și prietenos cu mediul înconjurător? Uniunea Europeană are legi și politici ambițioase pentru protejarea mediului, iar punerea lor în aplicare este esențială pentru viitor.
Monica Neacșu de la Radio România Brașov a dialogat cu europarlamentarul Dacian Cioloș, și cu Andreea Madlene, influencer cu zeci de mii de urmăritori pe rețelele de socializare. (foto: GaudiLab - Shutterstock)
2022-10-07Infracțiunile climatice
Cum ar putea un cetățean care își dorește o tranziție mai rapidă spre o țară neutră din punct de vedere climatic să crească presiunea asupra politicienilor? Unii dintre ei merg în instanță, la cele naționale sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cine sunt ei? Ce speră ei? Ce mijloace au? La ce au ajuns până acum?
La aceste întrebări au răspuns europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, membru in Comisia pentru mediu, sănătate publica și siguranță alimentară a Parlamentului European, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și prof. Daniela Simina Ștefan, președinta Asociației pentru prevenirea și combaterea poluării mediului. (autor: Ștefan Rancu, foto: Palidachan - Shutterstock)
2022-10-07Refacerea naturii și a biodiversității
Biodiversitatea este în declin, în principal din cauza activităților umane - a poluării și a schimbărilor climatice. Ca urmare a activităților umane nesustenabile, populația mondială de specii sălbatice a scăzut cu 60% în ultimii 40 de ani. Aproximativ un milion de specii sunt expuse riscului de dispariție în următoarele decenii.
Scăderea biodiversității din ecosistemul marin, prin dispariția sau diminuarea accentuată a efectivelor unor specii de la litoralul românesc al Mării Negre se înscrie, la rândul său, într-un proces extins, care a afectat întreaga biodiversitate a bazinului pontic. Consecințele sunt, spun cercetătorii, mutații ale speciilor marine sau ale ciclurilor lor de dezvoltare în Marea Neagră.
Noua Strategie privind biodiversitatea pentru 2030 a Uniunii Europene este un plan ambițios pe termen lung de protejare a naturii și de inversare a tendinței de degradare a ecosistemelor. Această strategie este un pilon esențial al Pactului verde european. Cu detalii, Clara Iancu. (foto: Bodo Stephan on Shutterstock)
2022-09-16Gesturi mici cu impact mare - Dați termostatul în jos!
Uniunea Europeană a stabilit ca, până în 2050, să ajungă la neutralitate climatică, adică zero emisii nete, obiectiv care trebuie îndeplinit cu ajutorul Pactului verde European. Tot mai mulți oameni sunt interesați de problemele de mediu și solicită acțiuni din partea persoanelor responsabile, însă, dincolo de aceste acțiuni, fiecare poate contribui prin gesturi mici la reducerea emisiilor de carbon.
Am discutat despre acest subiect cu europarlamentara Maria Grapini și cu Ada Lungu, președinta Asociației Volens, o organizație non-guvernamentală care dezvoltă programe de protejare a mediului. (autor Robina Cornaciu; foto: Hermine Donceel EuranetPlus)
2022-08-22Cât de prietenoși cu mediul sunt dezinfectanții?
Odată cu pandemia de Covid-19, cuvântul dezinfectare a intrat brusc în viața noastră. Acțiunea de a ne dezinfecta, de a curăța suprafețele pe care lucrăm, a devenit un gest pe care am început să-l facem aproape obsesiv.
De la simpla strângere de mână, până la contactul cu tastatura, cu un telefon ori banala atingere a unei clanțe, orice gest s-a transformat într-un posibil canal de transmitere a acestui virus care a schimbat felul în care trăiam până nu demult.
Masca de protecție și gelul dezinfectant sunt noile accesorii, iar spălatul pe mâini a devenit viral pe internet.
Am discutat cu europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, de profesie medic primar medicină de urgență, despre reguli de igienă și despre dezinfectanți ecologici. (autor Adelina Tocitu, foto: Raspopova Marina on Unsplash)
2022-08-22Cât de ,,verzi" pot fi evenimentele speciale?
Prin evenimente speciale înțelegem orice
adunare, cum sunt nunțile, spectacolele de muzică sau chiar târgurile și
expozițiile. Unele sunt cu
tematică agricolă și asupra lor ne vom îndrepta atenția in minutele următoare.
Acest tip de evenimente adună mii și zeci de mii de oameni, organizatori,
expozanți sau vizitatori și lasă, după trei sau patru zile, propria amprentă de
carbon.
Ștefan
Rancu a disputat pe această temă cu europarlamentarul Daniel Buda, cu Corina
Mareș și cu Cimi Enache, organizatori de tărguri cu tematică agricolă și
alimentară. (foto: Matheus Frade/Unsplash, EuranetPlus)
Avion, mai prietenos cu mediul?
În Uniunea Europeană, în ultimii 20 de ani, transportul aerian a apropiat regiunile, oamenii și a creat beneficii economice multiple. Însă creșterea numărului curselor a adus în prim plan și efectele nocive asupra mediului pe care le generează avioanele. Datele oficiale europene arată că, din toate variantele de transport, cel pe calea aerului este al doilea la capitolul poluare, dupa cel rutier.
Având acestea pe fundal, sunt în desfășurare mai multe inițiative. Unele aparțin instituțiilor europene care, prin demersuri legislative, vor să atingă în următoarele decenii neutralitatea climatică inclusiv în transportul aerian.
Alte demersuri aparțin cercetătorilor, oamenilor de știință, industriei aeronautice, implicați în proiecte prin care să i se asigure avionului un viitor electric sau unul bazat pe folosirea hidrogenului.
Promisiunile nu sunt utopice, dar nici simplu de îndeplinit. (realizator Hria Daraban, foto: Kowalik, Schmidbauer, Ribkin on Unsplash, EuranetPlus)
2022-07-22
Poate politica să salveze planeta?
Schimbarea este o trăsătură
constantă a planetei noastre. Suprafața terestră, oceanele, atmosfera, clima și
viața de pe Pământ s-au modificat mereu de-a lungul timpului. Însă schimbările
actuale diferă de cele din trecut prin ritmul și amploarea lor fără precedent,
precum și prin factorii și agenții care le cauzează. Cele mai
recente date furnizate de oameni de știință de renume arată schimbări fără precedent în climatul mondial. Răspunsul UE la schimbările climatice: obiective și
legislație.
UE a adoptat o legislație ambițioasă în mai multe
domenii de politici, pentru a-și pune în aplicare angajamentele
internaționale privind schimbările climatice. Țările UE au stabilit obiective obligatorii privind emisiile pentru
sectoarele-cheie ale economiei, în vederea reducerii substanțiale a emisiilor
de gaze cu efect de seră.
În acest context, provocările
cu care se confruntă politicienii sunt multiple. Ei trebuie să un echilibru
între protejarea mediului și continuarea dezvoltării societății. Cu detalii, Robina
Cornaciu
Bye, bye, car!
Circa 70% dintre cetățenii Uniunii Europene trăiesc în orașe, iar mulți dintre ei dețin autovehicule care reprezintă modalitatea dominantă de transport. Transportul rutier este responsabil pentru aproape 30% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene, însă pentru jumătate din aceste emisii responsabile sunt mașinile proprietate personală și camionetele.
O soluție ar fi ca locuitorii marilor orașe sau navetiștii să renunțe la utilizarea mașinilor personale pentru deplasările urbane, însă unii dintre ei nu au o altă alternativă. Cei care fac naveta în marile orașe nu au la dispoziție parcări în punctele nodale de transport sau în apropierea stațiilor de metrou astfel încât semnul exclamării de la tema acestui podcast, „Bye, bye, car!”, poate fi înlocuit, în cazul românilor, cu semnul întrebării.
Ștefan Baciu a discutat cu europarlamentarul Siegfried Mureșan despre decarbonizarea transportului în marile orașe europene, despre sprijinul pe care îl acordă instituțiile europene pentru reducerea poluării și, nu în ultimul rând, despre utilizarea bicicletei.
2022-06-24Care este viitorul agriculturii pentru fermierii viitorului?
Fermierii viitorului vor trebui să adopte practici agricole mai durabile, care respectă clima și mediul din Uniunea Europeană. Diminuarea folosirii pesticidelor în culturile agricole și aplicarea de tehnologii prietenoase cu mediul, înființarea de suprafețe cultivate ecologic și protejarea biodiversității, sunt noile reguli introduse prin reforma Politicii Agricole Comune, asociată Pactului Verde European, care intră în vigoare în 2023.
În acest context, provocările cu care se confruntă tinerii fermieri sunt multiple. Ei trebuie să facă față tuturor acestor cerințe și să-și asume rolul crucial pe care îl au în protejarea mediului și în asigurarea securității alimentare a cetățenilor europeni. Cu detalii, Clara Iancu.
2022-06-24Ce vom mânca peste 20 de ani?
Fermele viitorului vor trebui să fie eficiente, să țină cont de impactul pe care îl au activitățile agricole și de creștere a animalelor asupra mediului, să aibă modalități de utilizare a resurselor biodegradabile pentru a produce energie, să cotribuie la menținerea și protejarea sănătății oamenilor dar și a animalelor și plantelor.
Noua Politică Agricolă Comună ține cont de toate particularitățile din toate statele Uniunii Europene și prefigurează un viitor în care se pot realiza obiectivele de dezvoltare durabilă, de deschidere către noi forme și tipuri de management al terenurilor, practici agricole și relații de piață.
Sub genericul „Green Deal”, am încercat să aflăm, între altele, ce vom mânca peste 20 de ani. (autor Felicia Ristea, foto Unsplash - Kevin_Gent)
2022-06-09Poluarea digitală. Cât rău poate face un simplu Like
În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate, până la duplicatele de fotografii. Toate sunt considerate deșeuri digitale și reprezintă o nouă sursă de poluare.
O fotografie sau un e-mail nu poluează mult, însă faptul că toți facem asta în fiecare zi lasă o amprentă asupra mediului.
Digitalizarea reprezintă aproape 4% din emisiile de gaze cu efect de seră, iar ritmul de utilizare a internetului este în creștere și este de așteptat ca, până în 2025, acest procent să se dubleze.
Care ar fi deșeurile digitale la care ar trebui să renunțăm, ce ștergem și ce păstrăm într-un dispozitiv electronic și pentru cât timp, cum putem opri dependența de internet și dorința de a avea noi gadget-uri, dar și ce le spunem copiilor noștri că trebuie să facă atunci când comunică pe o rețea de socializare.
Tema acestui podcast sub genericul Green Deal este poluarea digitală. Cristina Ghelasie a discutat cu doi jurnaliști specializați în domeniul IT, cu un activist de mediu și cu eurodeputata Ramona Strugariu, membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. (autor Cristina Ghelasie, foto EuranetPlus)
2022-06-09Fast Fashion
Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în cazul sticlei, metalelor, hârtiei sau plasticului observăm un interes din ce în ce mai mare pentru colectarea separată, în cazul textilelor inițiativele de reciclare se află, în mare parte, în faza bunelor intenții. Conform statisticilor, în fiecare an fiecare european aruncă circa 11 kg de produse textile pentru că este încurajat să cumpere produse noi, nu întotdeauna rezistente și de bună calitate, însă la prețuri mici, din cauza concurenței și a supraproducției.
Ștefan Baciu a discutat cu europarlamentara Maria Grapini, vicepreședintă a Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor din Parlamentului European despre despre efectele înnoirii garderobei asupra mediului sau, dacă doriți, despre „păcatele” acestei tendințe pe care o putem eticheta drept „fast fashion”, de a cumpăra mult și ieftin și de a renunța, în același ritm, la îmbrăcămintea mai veche. (foto: EuranetPlus)
2022-05-17Întoarcerea la natură
Întoarcerea la natură înseamnă, poate, implicarea într-o acțiune de ecologizare sau utilizarea unor plante în locul unor medicamnete de sinteză.
Pentru unii dintre noi, întoarcerea la natură capătă adevăratul înțeles, adică o viață petrecută într-o zonă liniștită, departe de marile așezări urbane. Aici, apa din bidonul de plastic sau cea filtrată de la robinet este înlocuită în cu cea scoasă dintr-o fântână sau cu cea a unui izvor, iar casa tradițională asigură o izolare termică mult mai bună decât cea a unui apartament dintr-un bloc de locuințe.
De asemenea, hrana sănătoasă este tot o fațetă a întoarcerii la natură. Ștefan Baciu ne oferă detalii. (foto: EuranetPlus)
Ne permitem politici cu adevărat verzi?
Uniunea Europeană, deși nu se mai află printre cei mai mari producători de CO2 de pe planetă, nu este încă o zonă complet prietenoasă cu mediul înconjurător.
Rămâne, de pildă, unul dintre cei mari producători de deșeuri din lume, cu o medie anuală de peste 5 tone de deșeuri pe cap de locuitor, cifră mai mare decât cele înregistrate în India sau China. Cu atât mai mult, este clar că e nevoie de noi politici pentru ca activitatea umană să afecteze din ce în ce mai puțin mediul înconjurător.
Ne permitem însă aceste politici? Ne permitem să fim “verzi”? Aflați răspunsul ascultând o nouă ediție a podcastului Euranet Plus în limba română realizat sub genericul “Green Deal – Calea către o Uniune Europeană neutră din punct de vedere climatic”.
Invitata rubricii noastre este Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului în
guvernul de la București, fost vicepreședinte al Programului Națiunilor Unite
pentru Mediu, actualmente expert de mediu. (realizator: Florin Orban; foto: EuranetPlus)
Școala și educația pentru climă
Nu ne putem gândi la o dezvoltare durabilă a planetei fără a a avea cunoștințele, abilitățile și atitudinile neceare pentru a aborda provocările globale interconectate cu care ne confruntăm, inclusiv schimbările climatice, degradarea mediului, pierderea biodiversității, sărăcia și inegalitatea. Dobândim aceste cunoștințe, abilități și atitudini prin educație. Ascultați podcastul Euranet Plus în limba română realizat sub genericul “Green Deal – Calea către o Uniune Europeană neutră din punct de vedere climatic” și vorbim despre o parte a educației în sprijnul dezvoltării durabile, și anume despre educația pentru climă și despre rolul pe care îl joacă școala în această direcție.
Comisia Europeană organizează în data de 25 noiembrie, în mediul online, prima ediție a Zilei Educației pentru climă. Evenimentul se adresează întregii comunități implicate în sectorul educației: experți în politici educaționale din mediul public și privat, cadre didactice, furnizori de servicii de educație și formare. Obiectivul urmărit este de a descoperi noi provocări, de a dezvolta proiecte comune și de a identifica soluții sustenabile.
Pentru a pătrunde
mai adânc în subiectul educației pentru climă, pentru mediul înconjurător, și a
rolului școlii în acest sens, am vorbit cu unul dintre cei mai tineri
eurodeputați români, Vlad-Marius Botoș, membru supleant în Comisia pentru
cultură și educație a Parlamentului European, din grupul Renew Europe, și cu
Elena Rujan, directoare adjunctă a liceului Constantin Brâncoveanu din Horezu. (autor Florin Orban; foto: EuranetPlus)
Turism verde
De mulți ani, folosim termenii precum agroturism sau ecoturism pentru tipul de turism rural caracterizat de cazarea într-o gospodărie tradițională și de o gastronomie bazată pe produse obținute în acea gospodărie.
Presiunea asupra acestui gen de turism este destul de mare, iar unele investițiile imobiliare au transformat unele satele tradiționale în adevărate zone rezidențiale de vile, cu efecte asupra mediului.
Din fericire, există multe locuri în România în care nu se ajunge ușor sau foarte ușor, iar în aceste locuri natura este protejată, tradițiile culturale sunt păstrate, la fel ca și gastronomia locală.
Acestea sunt destinațiile turistice verzi, aflate în apropierea unui parc național sau natural sau a unei rezervații. Este vorba, de fapt, de redescoperirea și, mai ales, de protejarea naturii. Ștefan Baciu ne oferă detalii.
2021-11-16
Podcast EuranetPlus - Cât de ecologici sunt biocarburanții?
În urmă cu două decenii, biocarburanții au fost considerați înlocuitori, într-un viitor nu foarte îndepărtat, ai carburanților fosili.
Suprafețe din ce în ce mai mari de terenuri agricole au fost cultivate cu plante precum rapiță, porumb, soia și floarea-soarelui din care să fie obținuți, prin presare, extracție sau alte procedee asemănătoare, biocarburanți. Din punct de vedere al volumului de dioxid de carbon eliberat prin arderea lor în motoare, biocarburanții au câștigat detașat competiția cu carburanții fosili.
Activiști și reprezentanți ai unor organizații de mediu au semnalat faptul că, de fapt, prin defrișările pentru noi terenuri agricole au dus la eliberarea suplimentară de gaze cu efect de seră.
Pe de altă parte, lucrările agricole și prelucrarea acestor plante în vederea obținerii de biocarburant ar genera un volum semnificativ de dioxid de carbon care ar anula, de fapt, avantajul biocarburanților față de cei fosili.
Aceste date au dus, în timp, la amendarea politicilor Uniunii Europene privind energiile regenerabile. De aceea am încercat să aflăm cât de ecologici sunt biocarburanții. Ștefan Baciu ne oferă detalii.
2021-10-27Podcast Euranet Plus – Coal must go on?
Schimbările
climatice reprezintă una dintre principalele provocări cu care se confruntă
astazi civilizația umană. Oamenii de știință au căzut de acord că emisiile
masive de dioxid de carbon generate de activitatea umană reprezintă o cauză
majoră a acestor schimbări și că ceva trebuie făcut până nu este prea târziu.
Liderii lumii –
sau, mă rog, majoritatea lor – au preluat cauza, după ani și ani de dezbateri,
și au pus bazele unor politici de natură să reducă emisiile de CO2. Uniunea
Europeană, de pildă, a adoptat așa-numitul Pact Ecologic European, sau Green
Deal, iar obiectivul principal este ca, până în 2050, Comunitatea Europeană să
devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră.
Au fost puse la
punct programe și strategii care vizează mai toate domeniile, mai cu seamă cel
energetic. Sursele poluante de energie, precum cărbunele, de pildă, ar trebui
să devină istorie.
Îngrijorările
privind securitatea energetică a europenilor vin pe fondul unei situații în
care în care resurse interne majore, precum cele de cărbune, de pildă, sunt
“trecute în rezervă” din cauza emisiei de gaze cu efect de seră pe care o
presupune exploatarea acestora. Tendința de închidere a minelor de cărbune are
ca orizont deceniul următor, după anul 2030 urmând să consemnăm renunțarea
completă la exploatarea energetică a zăcămintelor carbonifere în Uniunea
Europeană. Acestea rămân totuși o resursă considerabilă și nu puține sunt
vocile care pun în discuție renunțarea definitivă la cărbune.
Despre politicile europene în domeniu ne vorbesc invitații
noștri, profesorul Ionuț Purica, expert în energie, și Dumitru Fornea, secretar
general al Confederației Sindicale Naționale Meridian, membru al Comitetului
Economic și Social European, raportor al Comitetului pe teme de tranziție
energetică. (autor: Florin Orban; foto: hangela/Pixabay)
Podcast EuranetPlus - Cât de ecologic este minatul de criptomonede?
De la primele încercări de crea monede virtuale, pe care unii comercianți excentrici le acceptau pentru a vinde o felie de pizza, s-a ajuns, în prezent, la cotații uluitoare ale criptomonedelor.
Am încercat să aflăm cât de ecologic este acest
minerit în mediul virtual, din perspectiva consumului de energie și a
deșeurilor care rezultă din exploatarea intensă a calculatoarelor. (autor
Ștefan Baciu, foto Pixabay - WorldSpectrum)
2021-10-22
Podcast Euranet Plus – Automobilele electrice, o soluție de transport durabilă?
Autovehiculele
bazate pe combustibili fosili se află printre principalii poluatori ai
planetei. Transportul este sursa a aproape 30% din totalul de emisii de dioxid
de carbon din Uniunea Europeană. Dintre acestea, 72% provin din transportul
rutier, motiv pentru care Uniunea și-a fixat un obiectiv de reducere a
emisiilor de CO2 din transport de 60% până în anul 2050, prin comparație cu
nivelurile din 1990.
Există două
modalități de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la mașini:
eficientizarea acestora sau schimbarea combustibilului. În momentul de față,
majoritatea autovehiculelor din Europa folosesc benzină, mai exact 52%, și
motorină, într-o proporție de 37%. Câștigă însă teren automobilele
electrice și hibride.
Florin Orban vă invită să ascultați primul episod al
podcastului Euranet Plus în limba română realizat sub genericul “Green Deal –
Calea către o Uniune Europeană neutră din punct de vedere climatic”. Vorbim
astăzi despre automobilul electric și vrem să aflăm dacă acesta este, cu
adevărat, o soluție durabilă pentru viitorul transportului rutier. (autor: Florin Orban, foto: Pixabay)